Fatih Medreseleri Heyet Kurulu Üyelerinden Yasin Başkeser Hocamız Türk Hava Yollarında Uçak Mühendisi olarak vazife yapan Enes Demirdöğen arkadaşımızı geçirmiş olduğu ameliyattan sonra evinde ziyaret etti.
Hasta arkadaşımız için yüksek bir moral olarak dönüşen bu hasta ziyaretimiz bizler içinde büyük bir ibret olarak izlerimizde kaldı. Rabbim arkadaşımıza acil şifalar ihsan eylesin.
Bu arada Hocamız Hasta Ziyareti hakkında bizler için ne kadar önemli olduğunu vurgulamak açısından bilgilerini paylaştı.
HASTA ZİYARETİNİN ÖNEMİ
Hasta ziyareti sünnettir. Hastanın bakacak kimsesi yoksa vacib-i kifaye olur. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki: “Müslümanın, Müslüman üzerinde beş hakkı vardır: Selamını almak, hastalanınca ziyaret etmek, cenazesine gitmek, davetine icabet etmek, aksırıp da elhamdülillah dediği zaman, yerhamükallah demektir.” (Müslim)
“Hasta ziyareti için bir mil, iki kişinin arasını düzeltmek için iki mil, Allah için dost edindiğin birini ziyaret için üç mil uzakta da olsa git!” (İbni Ebi-d-dünya)
“Allah-u Teâlâ birine, Ben hastalandım, beni ziyarete gelmedin buyurur. O kimse, Ya Rabbi, seni nasıl ziyaret edeceğimi bilmiyorur deyince de, Falanca Müslüman hastalandığında, ziyaret etseydin, beni bulurdun buyurur.” (Müslim)
“Hasta ziyaretinin mükemmel olması, elini hastanın yüzünün veya elinin üzerine koyması ve halini sormasıyladır. Aranızdaki selamlaşmanın mükemmel olması da müsafeha etmekledir.” (İ. Mace, İ. Ahmed)
“Hastaları ziyaret ediniz. Dua etmelerini isteyiniz. Şüphesiz hastaların duası makbul, günahları da affedilmiştir.” (Deylemi)
“Hastaları ziyaret etmenin, cenazeleri uğurlamaktan daha büyük sevabı vardır.” [Deylemi]
“Kim bir hastayı ziyaret ederse, dönünceye kadar Cennet bahçesi içerisindedir.” [Müslim, Tirmizi, İ. Ahmed]
“Sünnet uygun abdest alıp, hasta olan Müslüman kardeşini, Allah rızası için ziyaret eden yetmiş yıllık yol mesafesi olan Cehennemden uzaklaşır.” [Ebu Davud]
“Hastaları da ziyaret edin.” [Buhari]
“Hasta bir Müslümanı sabah ziyaret edene, akşama kadar; akşam ziyaret edene ise sabaha kadar yetmiş bin melek dua ve istiğfar eder. Cennette de kendisine bir bahçe verilir.” [Tirmizi]
“Sırf Allah rızası için, arkadaşını veya bir hastayı ziyaret eden için, Allahü teâlâ buyurur ki: Ne güzel ettin. Cennette kendine bir köşk hazırlamış oldun.” [Buhari]
Peygamber efendimiz, ziyaretçiye çok sevap verildiğini bildirince, oradakiler, hastaya da sevap olup olmadığını sordular. (Hastaya kat kat daha çok sevap verilir) buyurdu. (Taberani)
Birisi hastalanınca hemen ziyarete gidilmez. Sık sık gitmek de doğru değildir. En fazla iki günde bir gidilebilir.
Ziyarete yeni elbise ile değil, her gün giyindiği elbise ile gitmelidir! Hastanın başucunda değil, ayakucunda oturmayı tercih etmelidir!
Hastanın yüzüne bakmayıp, sağa sola bakmak veya önüne bakmak uygun olmadığı gibi, devamlı olarak hastanın yüzüne bakmak da uygun değildir.
Hastanın yanında asık suratla durmamalıdır! Güzel şeylerden bahsetmeli, iyileşmesi için dua etmelidir!
Peygamber efendimiz, bir hastayı ziyaret edince, (Bir şeyin yok, inşaallah bu rahatsızlığın, günahlarını temizler) buyururdu. (Buhari)
Ziyarette hastanın yanında çok oturmak, uygun değildir. Peygamber efendimiz, (Hasta ziyaretini kısa tutmak sevabdır) buyurdu. (Bezzar)