

Sohbet insanın yetişmesinde en önemli eğitim sistemlerinden birisidir. Sohbet beraber toplanmak, konuşmak için bir araya gelmek, insanların birbirlerinden istifade etmesi demektir. Peygamberimiz (sav) her sabah namazından sonra belirli zikirlerini yapmasının ardından ashabına dönerek onlarla sohbet eder, soru cevap şeklinde etrafında toplanan ashabının dertlerine deva olurdu. Hz. Abdullah b. Abbas (ra) anlatıyor: “Peygamber Efendimiz sabah namazını kıldırdıktan sonra mihrapta oturur, insanlar etrafını sarardı ve güneş doğuncaya kadar onlarla sohbet ederdi.”
Peygamberlerden sonra insanlığın en şerefli mevkisin de olan sahabe-i kiram, Peygamber Efendimiz (sav)’e olan sohbetleri ile bu güzelliği elde etmişlerdir. Bu sebeple Peygamberimize iman edip bir an dahi olsa sohbetine katılan insanlara Sahabe denir. Sahabe sohbetle sahabe oldu. Hatta ashabı kiram Peygamberimizin son zamanlarında ufak evlatlarını Peygamberimizin sohbetlerine getirir, sohbet azda olsa aklında kalması için çocuklarının bilinç altına yerleştirmelerini sağlardı. Hatta yüzüne bir anlık su dahi atarlardı ki irkilsin ve o günü unutmasın diye.
Sohbet, insanın eğitim sürecinde önemli bir metot olduğu gibi, ömür boyunca hem eğitimini ilerletmesi, hem manen yükselmesi için bir sebeptir. Kişi sohbet ile birlikte kendine gelir, kendini toplar ve tefekkür kabiliyetini biraz daha açmasını sağlardı. Sohbet manen kişinin kendisini toparlaması, eksik ve kusurlarını tespit etmesi için bizlere büyük bir nimettir. İşte bir kimse ne kadar sohbete iştirak ederse, kendini o kadar toparlar ve kendine o kadar çeki düzen verir.
İmamı Rabbani Hz Mektubatı Şerifinde “Kırk gün içinde bir ilim sohbetinde bulunmayan kimsenin kalbi kararır. Büyük günah işlemeye başlar; çünkü ilim kalbe hayat verir. İlimsiz ibadet olmaz” diyerek ilim sohbetinin önemini vurgulamıştır. Bu arada Sohbet, sadece dünya için olup, ahiret düşünülmez ise, sonu hüsrandır.
Sohbet asrımızın en büyük sıkıntılarından biri olan yalnızlığı gidermesi için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Tek kalan insan depresyona girer, eğer kendi dertlerini anlatacak kimse bulamaz ise içinde bir hastalık meydana gelir. Şu zamanda insanlar sadece ve sadece kendisini dinlemesi için özel psikologlar tutup, kendilerini dinlemeleri karşılığında ücret vermektedirler. İlk insan Hz. Âdem’in (as) yaratılmasından hemen sonra ona eş olarak yaratılan Havva annemizin aynı zamanda onun sohbet arkadaşı olması, arkadaşlık ve sohbetin bir yaratılış ihtiyacı olduğunu da göstermektedir.
Özellikle şu günümüzde iş hayatı, koşturma, olaylar, gündem, insana kendini, hatta Rabbini dahi unutturuyor. İnsanı dünyaya geliş gayesinden çok uzak bir yola itiyor. Ama sohbette duymuş olduğu ayet ve hadisler, Allah tarafından inen rahmet ve sekinet, kişinin kendisine ve ruhuna hayat vermesi hasebiyle kendimizi yenileme, yeni kararlar almamız açısından bir fırsat ve Allah’ın lütfundan başka bir şey değildir.
Rabbim bu zor zamanlarda, imanımızın her an tehlikeye girebileceği bu zamanlarda, sohbetlere sahip çıkmamızı nasip eylesin.
Sohbetlere Sahip Çıkmak Bizden, Muvaffakiyet Allah’tandır.
Fatih Medreseleri Yazı İşleri Kurulu