Peygamberimiz (sav) Hadis-i Şeriflerinde “Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Öyleyse isimlerinizi güzel yapın.” Yeni doğan çocuğa isim koymak, bir şahsa, sırtında hayatı boyunca taşıyacağı bir anlam etiketi yüklemektir. Bu sebeple isim koymadan önce, İslâm’ın isim koyma konusundaki tavrını öğrenmek gerekir.
Bununla birlikte Resulullah (s.a.v) sadece çocukların değil, büyük insanların ismiyle dahi ilgilenirdi. Peygamber Efendimiz, kötü manaya gelen yabancı isimleri iyi manaya gelen Müslüman isimleriyle değiştirme örnekleri vermiştir. Ateş parçası manasına gelen Cemre’yi, güzel kız manasına gelen cemile ile Harp ismini de Hasan’la düzeltti. Hiç bir zaman unutulmamalıdır ki çocuk ismi ile ahlaklanır. Çocuklara koyduğumuz veya koyacağımız isimlerin anlamlarının, dinimize, örf ve âdetimize uygun olmalıdır. Çocuklara güzel isim koyulmalıdır! Hadis-i Şerif’te buyuruldu ki:
Çocuğa güzel isim vermek, dinini öğretmek ve vakti gelince evlendirmek, evladın babası üzerindeki haklarındandır. Başka bir Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: Allah indinde en güzel olan isimler, Abdullah, Abdurrahman’dır.
Hadisi Kutsi’de Mevla Teâlâ ise; İsmi, Ahmed, Muhammed, Mahmud gibi Habibimin isminden olan mümine azap etmekten hayâ ederim.
Rabbim en güzel şekilde evlatlarımıza güzel isimler koyabilmeyi nasip eylesin.
Fatih Medreseleri Yazı İşleri Kurulu