Her hali ile bizlere örnek olan peygamberimiz (sav), güzel konuşma özellikleri ile de kalplere şifa olmuştur. Sözleri gayet açık ve anlaşılır idi. Hangi anlayışta olursa olsun, onu dinleyen herkes anlardı. Resûlullah (sav), güzel ve doğru söz söylemeyi bir sadaka olarak belirtmiştir. “Yarım hurma ile bile olsa kendinizi cehennemden koruyun. Yarım hurma bulamayan bari hoş ve güzel söz söylesin. Kişinin söylediği sözlerin kendisini cennete veya cehennem götüreceğini, bu yüzden çok dikkatli olmamızı isterdi. Rabbim peygamberimizin konuşma ahlakını bizlere ikram ve ihsan eylesin. Peki ya Peygamberimiz (s.a.v) nasıl konuşurdu? İşte şimdi bunları sıralayalım.
Hz. Peygamber (s.a.v) tane tane, açık-seçik ve herkesin takip edip anlayabileceği bir tarzda konuşurlardı. O kadar ki, dinleyenler eğer kelimelerini saysa, onları teker teker sayabilirlerdi. Yerine göre de konuşması sırasında geçen cümlelerini üçer defa tekrar ederlerdi. Günümüze kadar gelen hadisi şeriflerinde yazılma sistemi böyle idi. Normalinde konuşulanı insanoğlu yazmak ile yetişemez. Ancak peygamberimiz tane tane ve açık seçik konuşarak ve de konuştuklarını yeri geldiği zaman 2 kere, yeri geldiği zaman 3 kere tekrarladığı için rahatça yazmışlar ve ezberlemişlerdir. Bununla birlikte tekrarın bir güzelliği de insanlar bir seferde anladığını zannedebilir, ama peygamberimiz (s.a.v) devamlı tekrarlayarak kalplere işlemesini Murad etmiştir. İkinci ve üçüncü tekrarlarda insan biraz daha o kelimeleri düşünmeye ve yaşamaya başlar.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) az ve öz söz ile donatılmıştı. Peygamberimiz (s.a.v) bir olayı çok uzatarak değil az ve öz olarak anlatıp, anlaşılmasını sağlardı. Bu da insanoğlunda tefekküre götüren bir özelliktir. Bizler bir konu üzerinde çok konuşarak anlatacağız derken, bir bakmışız konunun hâkimiyetini kaybetmiş olduğumuzu görürüz. Bir de bunu geri toparlayım derken, karşımızda bizi dinleyen bir kimse konuyu hiç anlamamış olacaktır.
Peygamber Efendimiz (s.a.v ) Kur’an-ı Kerim okurken sesini yükseltirdi. Ümmü Hani’nin (r.a) şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Hz. Peygamber (s.a.v) Kâbe’de Kur’an-ı Kerim okur, biz de evlerimizde sedirlerimizin üzerinde uzanıp dinlerdik.” Kuranı Kerimi sesimizi yükselterek okursak hem daha dikkatli okumuş olacağız, bununla birlikte Kuranı Kerim’in mucizesi ahenk içinde bizi başka diyarlara taşıyacaktır.
Peygamber Efendimiz ‘in (sav) hitabet ve belagati harikulade idi. Peygamber Efendimiz ‘in (sav) hitabet ve belagati harikulade olduğu gibi farklı bir ifade gücüne de sahipti. Hitabet bir Allah vergisidir. Hitabeti kuvvetli olan insanlar karşısındaki kişiyi daha hızlı bir şekilde kendine çekebilir ve doğrularını ona öğretebilir. Bu arada hitabeti ve belagati çok güzel olması ile birlikte Hakkı, Hakikati duyurduğu için tesiri yüksek idi. Bu sebeple hitabetin ne kadar güçlü olursa olsun, batılı yaymaya çalışırsan bir gün ifadelerin sana geri gelecektir.
Rabbim Bu Güzel Konuşma Ahlakını Bizlere İkram Eylesin.
Fatih Medreseleri Yazı İşleri Kurulu