İstanbul'un Trafik Sorununa Farklı Çözümler | Fatih Medreseleri
Fatih Medreseleri

İstanbul’un Trafik Sorununa Farklı Çözümler


Her gün milyonlarca insanımız, geçimini sağlamak için yollara düşmektedir. Dünyanın ender yerlerinden biri olan İstanbul’da herkes işyerine ulaşabilmek için büyük bir mücadele veriyor. Avrupa ile Asya kıtası arsında adeta bir göç yaşanıyor. Geçim sıkıntısı yetmiyormuş gibi birde trafik çilesini çeken İstanbul halkı, adeta hayatından bezmiş durumda.

Evden işe işten eve süren yolculuk, İstanbullulara adeta azap oluyor. Her gün trafikte çekilen bu işkenceye çeşitli çareler üretilse de trafik sorunu bir türlü bitmiyor.

Kalabalık olan şehrimizde, otobüs, metro ve dolmuş gibi pek çok toplu taşıma aracı tıka basa dolu halde her gün trafikte seyrediyor. Kilometrelerce yolu ayakta gitmek zorunda olan halkın,  birde trafikte saatlerce beklemesi, hayatı iyice çekilmez hale getirmiş durumdadır. Kısacası İstanbul halkı, günün büyük bir bölümünü trafik sorunu nedeniyle yollarda geçiriyor. O nedenle insanlar trafikten her bunaldığında; “Ömrümüz yollarda geçiyor.” diyor. Gerçekten de İstanbul’da ömürler, yollarda tükeniyor.

Trafik çilesinin zararları, elbette ki sadece insanla sınırlı değil; dur kalk yapan araçların harcadığı mazot ve benzinin parasal değeri oldukça yüksek meblağlara ulaşmış durumda. Parasal kaybın yanına birde sağlığımızı tehdit eden çevre kirliliğini de unutmamak lazım. Kısacası trafik, İstanbul’da hem maddi hem de manevi açıdan büyük zararlar doğuruyor.

Trafik çilesi, insanları isyana ve nankörlüğe itiyor. Etraf, araçlarına ve yollara lanet okuyan şoförlerle dolu. Hal bu ki bizlere verilen araçlar ve yapılan yollar büyük birer nimettir. O yüzden ne olursa olsun isyan ederek lanette bulunmamalıyız.  Öyle ki Yüce Rabbimiz, Nahl Suresinin yedinci ve sekizinci ayetlerinde şu şekilde beyan etmiştir: “O hayvanlar (binekler) sizin yüklerinizi  de taşır, nefislerinizi (bedenlerinizi) de yormadan varacağınız yerlere  götürürler. Şüphesiz ki Rabbiniz size çok şefkatli çok merhametlidir.  Hem binesiniz diye hem de ziynet olarak atları, katırları ve merkepler yarattı (ve otomobil uçak gibi) bilemediğiniz  daha neler yaratacak” buyurarak  kullarına olan nimetini ortaya koymuş ve onları teşekküre davet etmiştir.
Hal böyle iken bu yoğun trafik neticesinde insanlar Mevla Teâlâ  Hazretlerine şükretmek yerine trafikten sebep nice nankörlük ifadeleri kullanılıyor. Öyleyse bu ulaşım vasıtalarının bir nimet olduğunu görerek şükretmeli, nankörlükten uzak kalmaya çalışmalıyız.

Bu nimeti çileye dönüştüren  İstanbul’un trafik sorununa  çözüm  için bir takım önlem ve uygulamalar hayata geçirilebilirse  İstanbulluları da maddi manevi  kara geçirip hayati bir çileden kurtarmış oluruz .
1- 15 yaşından büyük olan araçlar İstanbul trafiğinden men edilmiş olsa.
2- İkinci olarak trafiğin ana merkezi olan o noktalara trafik polisleri veyahut da bu hususta yetkili olan zabıtalar tayin edilip araçların orada daha hızlı bir şekilde hareket edip duraksamaları engellenmeli.

3- Yolların genişletilmesi ,gereken yerlerde çift katlı duble yollar yapılmalı.

4-  Park için özel alanlar inşa edilmeli. Çünkü yol kenarlarına park edilen araçlar trafiği ciddi mana da engelliyor.

5-  Yol, köprü, viyadük vb ihaleler devlet tarafından hızlandırılmalı.

6-  Bisiklet ve motosikletler için şehir içi ve dışı kullanım ve parkı için yerler temin edilmesi. Bununda devlet eliyle teşvik edilmesi gerekir.

7-  Mecbur kalmadıkça insanımızı tek kişilik, iki kişilik yolcusu olan araçlarla değilde toplu taşıma araçlarını kullanmaya yönlendirmeli.
Bir kaza olduğunda  kilometrelerce uzayan bir trafik meydana gelmektedir.   Evet belki kazaların hepten önüne geçilemez ama bazı tedbirlerle kazaların sayısı düşürülebilir.

8- Bunun içinde bir sene içinde haksız olduğu halde 3 defa trafik kazası geçiren kişinin bir yıl trafiğe çıkması engellenmeli,  bununla beraber kaza yapan insanlara psikolojik eğitimler verilmelidir.

9-Trafik kavramı ve eğitimi İslami bakış açısıyla yeniden yorumlanmalı. Alkol tüketimi, aşırı hız, rüşvet, geçiş üstünlüğü, hak ihlalinin kul hakki boyutu vb. pek çok şey tek tek ele alınmalı ve İslami ahlak ölçüsünde yeniden  yapılandırılmalıdır.

10-  İçişleri Bakanlığı  bu konuda Diyanet İşleri ile koordineli çalışmalıdır.

11- Ahlaki değerlerin öne çıkarıldığı trafik kurulları kitaplaşmalı ve sürücü kurslarında okutularak eğitimi verilmelidir.

Ahlaki olgunluk oturmazsa ne kadar maddi çözümler üretilirse üretilsin insanın olduğu her yerde sorun bitmeyecektir.

Çözüm sunmak bizden uygulamak sizden Muvaffakiyet Allah’tandır.

FATİH MEDRESELERİ YAZI İŞLERİ KURULU

Yorum yapın