Selam Vermenin Önemi | Fatih Medreseleri
Fatih Medreseleri

Selam Vermenin Önemi


Selam, Ben Müslümanım, benden sana zarar gelmez, selamettesin, selamet üzere ol, Müslüman olarak öl manalarına gelir. Selam vermek sünnet, almak ise farzdır. Selam verirken, selamın sünnet olduğunu düşünmeli ve o kimseye dua etmeye niyet etmelidir.

Dinimizde selamın önemi büyüktür. Selam ile ilgili peygamberimiz (sav) Hadis-i şeriflerde şöyle buyurmaktadır:

“Bir yere, bir meclise giren oradakilere selam versin. Oradan kalkıp giderken yine selam versin”. Diğer bir hadiste “Bir eve girince, ev halkına selam verin. Çıkarken de selam verin”. Bu hadisi şerifleri bakıldığı zaman hayatımızın her alanında ve zamanında selamın olduğunu görüyoruz. Sahabe-i Kiram beraberce yürüdükleri zamanlarda aralarına bir ağaç girdiği zaman ve akabinde tekrardan birleştikleri zaman yine selamlaşırlardı.

Şu garip zamanda selamlaşmayı unutur hale geldik. Selam dilimize çok ağır gelmeye başladı. Hâlbuki selam ile birlikte kalpler yumuşar, arada manevi bir sevgi köprüsü kurulur. Bir keresinde hocalarımızdan birisi bir dükkânın önünden geçerken hep o işyerinin sahibine selam verirdi. İlk seferlerde adam yarım ağız ve perdeli bir şekilde selamını alırken, zaman geçtikçe adam da bir yumuşama ve sevgi seli ortaya çıkmaya başlar. Selamın vesilesi ile birlikte adamda camiamız ile tanışır ve Kuranı Kerim talebeleri arasına dâhil olur. Nitekim Peygamber Efendimiz (sav) “Mümin kardeşine selam vermek, yanına gelince ona yer göstermek ve hoşlandığı isimle hitap etmek, aradaki sevgiyi pekiştirir” buyurarak bu kalp anahtarını bize bildirmiştir.

Şu zamanımızda en önemli tebliğ metotlarından birisi selam vermek, Müslümanın unutulmuş olan bir sünnetini yaşatmaktır. Tabii ki de nefse zor gelebilir ama neticesinde cennet ile müjdelenmek vardır. Peygamberimiz sav bir hadisi şeriflerinde “Yirmi Müslümana selam veren bir mümin Cenneti hak eder”, diğer bir müjdeli hadisi şerifte “Tatlı dilli olmak, selamlaşmak ve yemek yedirmek, Cennete götürür” buyurarak bizleri müjdelemiştir.

Rabbim bizlere selam verme kabiliyetimizi arttırsın. Unutulmuş olan bu sünneti tekrardan diriltebilmeyi nasip eylesin. Nisa suresinin, (Verilen selamı daha güzeli ile alın veya aynı ile karşılık verin) mealindeki 86. âyeti ile Nur suresinin, (Evlere girince, kendinize, ehlinize Allah’tan bereket, esenlik ve güzellik dileği olarak selam verin) mealindeki 61. Âyetini güzel yaşamayı nasip eylesin.

Selamı Yaymak Bizden, Muvaffakiyet Allah’tandır.

Fatih Medreseleri Yazı İşleri Kurulu

Yorum yapın