Başarılı bir hayatın ardındaki sır perdesi çalışkanlıktır. Rabbimiz Necm suresi 39. Ayeti kerimsin de “İnsana Ancak Çalıştığının Karşılığı Vardır” buyurarak başarılı olmanın bir tesadüf olmadığını bizlere haber verir.
Peygamberimiz (sav) hayatı boyunca çok çalıştı, çok mücadele etti, hem gayret etti hem de Rabbine sığındı. Bununla beraber haşa şöyle demedi; Ya Rabbi ben senin Peygamberinim, insanlar bana gelsin, benim onlara ihtiyacım yok, onların bana ihtiyacı var demedi. Bilakis son nefesine kadar heyecanlı ve kararlıydı. Her tarafa yetişiyordu. Çalışana hakkını veriyor, çalışmayanı ise her daim uyarıyordu. Hatta bir defasında Sevgili Peygamberimiz (sav) hiç bir şeyyapmadan oturan bir zatın yanından geçerken selam vermiyor. Ancak geriye dönüşünde aynı kişiyi bir çalışma ile gördüğünde bu defa selam veriyordu.
Çalışma, İlâhî Sıfatlarla ve Allah’u Teâlâ’nın Ahlâkıyla ahlaklanmadır. Çalışma Kâinatın Düzenine katılmadır. Çalışma, Peygamberlerin ve Salihlerin yoludur, dinî bir vecibedir.
Tembelliğin ilacı, çalışkanlarla konuşmak, tembel kimselerden kaçınmak, Allah’u Teâlâ’dan hayâ etmek lazım geldiğini düşünmektir. Çalışmak, sebebe yapışmak demektir. Çalışmayan, tembel olan, sebebe yapışmamış olur.
Hemen herkes tembelliğin kötü olduğunu bilir ve kimse tembel olmayı kabullenmek istemez. Tembellik ya zihinsel, ya bedensel ya da her ikisi birden yaşanır. İnsanların büyük bir kısmı zihinlerini, önemli bir kısmı bedenlerini ve yine çok önemli bir kısmı hem bedenlerini hem de zihinlerini çalıştırmazlar. Dinlenmek kastıyla uzun uzun oturmak, internete dalmak, dedikodu yapmak kontrolsüz hayal kurmak gibi işlerle meşgul olan insan bunları yaptığı anda tembellik tuzağına düşmüştür.
Çalışkan insanı Rabbimiz, Peygamberimiz, dostları, hatta tüm insanlar sever ve takdir eder. Çalışmayan, işten kaçan, tembellik sisteminde yürüyen bir kimseyi ise kimse tutmaz ve sevmez. Hatta öyle ki insan kendine bile çok kızar ve ciddi bir pişmanlık duygusunda olur.
Tembellik üzerine çökmüş bir insan hayatından lezzet almaz. Tembel insan zamanla tek başına kalır. Tembellik insanın tüm azalarına vurunca, artık vücudunda hastalıklar meydana gelmeye başlar. Hz. Ali (ra) “İnsanı vaktinden evvel yıpratan bir şey varsa o da tembelliktir” buyurmuşlardır.
Hayat nizamımıza baktığımızda Rabbimiz boşluk istememiş, her an ve her günde programımızı bizlere göstermiştir.
Bu sebepler dâhilinde tembellik bir iman zafiyetidir. Rabbim cümlemizi muhafaza eylesin.
Uyarmak Bizden, Muvaffakiyet Allah’tandır
Fatih Medreseleri Yazı İşleri